د. مهدي علم رجبي

اخصائي الجراحة العامة وزمالة جراحة الجهاز الهضمي (القولون والمستقيم)

عضو هيئة التدريس بجامعة إيران للعلوم الطبية

جراحة سرطان المعدة والأمعاء ، جراحة السمنة (تكميم ، مجازة ، نقانق) ، بواسير

نشط في مستشفيات فيروزغار ؛ مربى؛ أمل

جراحی لاغری و هرآنچه که راجع به آن باید بدانید

جراحی لاغری و هرآنچه که راجع به آن باید بدانید

چاقی از بزرگترین مشکلات دنیای امروز است. متاسفانه بسیاری از افراد دچار چاقی مفرط می‌باشند. چاقی عامل بسیاری از بیماری‌ها مانند فشار خون؛ دیابت؛ آرتروز؛ تنگی نفس؛ خطر سکته قلبی و مغزی است. همچنین بر اساس مطالعات اخیر دانشمندان؛ چاقی خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.

چاقی بر اساس معیار BMI یا شاخص توده بدنی سنجیده می‌شود. زمانیکه BMI فرد از حدود ۳۵ به بالا باشد؛ دچار چاقی مرضی است. در واقع چاقی در این افراد تبدیل به یک بیماری شده است. جراحی لاغری روشی است که به این افراد کمک می‌کند تا در مدت زمان کوتاهی وزن خود را به میزان قابل توجهی کاهش داده و به وزن دلخواه خود برسند. جراحی لاغری یک روش درمانی برای افراد چاق محسوب می‌شود.

در این مقاله قصد داریم تا به معرفی انواع روش‌های جراحی لاغری مانند اسلیو؛ بای پس و مینی بای پس و … بپردازیم. می‌خواهیم ببینیم این روش‌های جراحی از چه طریق باعث لاغر شدن افراد می‌شوند و آیا در کنار این مزیت عوارضی هم دارند یا خیر؟ پس درصورتیکه قصد انجام جراحی لاغری را دارید و یا در اطرافیان شما افرادی هستند که نیاز به جراحی لاغری دارند مطالعه این مقاله را به شما توصیه می‌کنیم.

دکتر مهدی عالم رجبی

اینستاگرام دکتر مهدی عالم رجبی

چاقی چیست؟

اولین نکته‌ای که باید به آن بپردازیم این است که اساسا معنی چاقی چیست؟ چاقی بر اساس معیار BMI‌ (شاخص توده بدنی) شناخته می‌شود. بی ام آی بدن هر فرد از طریق فرمول زیر محاسبه می‌گردد.

BMI (شاخص توده بدنی)

عددی که درنهایت از طریق فرمول بالا محاسبه می‌گردد نشان دهنده میزان چاقی افراد است. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌نمایید عدد بی ام آی ۳۵ به بالا نشان دهنده چاقی مفرط است.

BMI (شاخص توده بدنی)

هدف از انجام جراحی چاقی درمان افراد است. به دلیل این که این افراد به قدری چاق هستند که دچار مشکلات و بیماری‌های مختلفی می‌شوند و یا در معرض آن هستند. چاقی به عنوان یک بیماری شناخته می‌شود.

جراحی لاغری چیست؟

جراحی لاغری روشي است كه در آن با کوچک کردن معده و يا تغییر مسیر حرکت غذا ميزان دريافت مواد غذايي را در افراد كاهش مي‌دهيم. كاهش ميزان دريافت مواد غذايي در مدت كوتاهي منجر به لاغر شدن فرد مي‌گردد. پس در وحله اول باید بدانیم این روش از طریق کاهش اشتها و جذب غذا باعث کاهش وزن در افراد می‌گردد.

جراحي لاغري به چه كساني توصيه مي‌شود؟

جراحي لاغري معمولاً‌ به افرادي كه داراي اضافه وزن مفرط و بسيار زياد باشند توصيه مي‌گردد. معمولاً اولين گزينه‌هايي كه به افراد چاق توصيه مي‌شود ورزش و رژيم غذايي است. اما در برخي مواقع افراد از اين روش‌ها نتيجه مثبتي نمي‌گيرند. در اين مواقع درماني كه به آنها توصيه مي‌گردد جراحي لاغری است.

پس تا اینجا با ماهیت جراحی لاغری و این که به چه افرادی توصیه می‌گردد آشنا شدیم. در ادامه به بررسی روش‌های مختلف این جراحی می‌پردازیم.

جراحی لاغری بای پس معده 

يكي از روش هاي معمول جراحي چاقي باي پس معده است. در اين روش همانطور كه از اسم آن پيداست معده دور زده مي‌شود و به همراه قسمتي از روده از مسير عبور غذا خارج مي‌شود. اما چيزي از شكم بيمار خارج نمي‌شود.

عمل بای پس معده برای افراد خاصی مناسب است که شاخص توده بدنی آنها (BMI) بین ۳۴ تا ۴۵ باشد. اما با کم شدن وزن؛ بیماری‌های مختلف که بر اثر چاقی ایجاد شده‌اند مانند دیابت از بین خواهند رفت.

مزایای جراحی لاغری به روش بای پس

انجام جراحي باي پس باعث مي‌شود فرد حدود دو سوم از ورن خود را در مدت زمان تقريبي يكسال و نيم بعد از عمل جراحي از دست بدهد. همچنين اين روش جزو روشهاي كم خطر مي‌باشد.

بای پس

نحوه انجام جراحی لاغري بای پس چگونه است؟

در اين روش كه بصورت لاپاراسكوپي انجام مي‌گردد قسمت بزرگي از معده به همراه ابتداي روده كوچك از مسير گوارشي جدا مي‌شود، تا اندازه معده كوچك شود.

می‌توان گفت عمل بای پس یکی از موثرترین روش‌های جراحی لاغري به شمار می‌رود و می‌تواند برای کسانی که از مشکل چاقي رنج می‌برند مفید باشد.

جراحی لاغری اسلیو معده 

اسليو معده روش ديگر جراحي لاغري است. اسليو در انگليسي به معني آستين است و به اين جهت نام اين عمل را اسليو گذاشتند كه بعد از انجام اين عمل يك قسمت از معده به شكل آستين باقي مي‌ماند و قسمت بزرگ معده (حدود 75 تا 80 درصد) از شكم خارج مي‌شود. اين جراحي نيز به روش لاپاراسكوپي انجام مي‌شود.

به این ترتیب از آن به بعد معده نقش انتقال غذا از مری به روده را بر عهده دارد. ولی طی همین پروسه انتقال غذا، چون معده  در حالت عادی خودش نیست و از حجم آن کاسته شده، به صورت انسدادی برای فرد کار می‌کند و مانع از خوردن بی رویه فرد می‌شود و فرد در هر وعده غذایی نمی‌تواند بیشتر از سه تا چهار لقمه بخورد و سریعاً دچار احساس سیری می‌شود.

این تغییرات  اندازه معده همچنين بر روی هورمون‌های بدن بسیار مؤثر است و موجب کاهش هورمون اشتها می‌شود و باعث می‌شود که شخص کمتر احساس گرسنگی کند.

جذب ويتامين‌ها پس از عمل اسليو معده

خوب است بدانید که با افزایش حرکات معده بعد از جراحی لاغری اسلیو، غذا با سرعت بیشتری از معده و روده‌ها عبور می کند و در نظر داشته باشید که در این عمل با روده‌ها کاری نداریم پس در نتیجه در جذب ویتامین‌های بدن تداخلی ایجاد نمی‌شود.

هر دوی این جراحی‌هاي لاغري (اسليو و باي پس) برای کسانی که می‌خواهند به سرعت به وزن ایده‌آل برسند روش مناسبی است.

این جراحی‌ها عموما آخرین گزینه برای لاغری محسوب می‌شوند و برای افرادی تجویز می‌شود که شرایط زیر را داشته باشند:‌

  • راه‌های دیگر کاهش وزن مانند رژیم غذایی و ورزش را امتحان کرده و نتیجه نگرفته‌اند.
  • شاخص توده بدنی (BMI) بالای ۴۰ یا بالای ۳۵ (برای افرادی که مبتلا به بیماریی مانند فشار خون، دیابت نوع ۲، بیماری‌های قلبی، ریسک سکته قلبی و سایر بیماری‌های مرتبط با چاقی)
  • اضافه وزن بالای ۵۰ کیلوگرم
  • چاقی ناشی از مشکلات روان‌شناختی و عصبی
  • برخورداری از سطح سلامت عمومی خوب

تفاوت‌های جراحی‌های لاغری اسلیو و بای پس

می‌توان گفت که در بلند مدت هردوی این روش‌ها نتایج مشابهی به دست می‌دهند بنابراین تفاوت چندانی با هم ندارند اما از تفاوت‌های مهم این دو روش جراحی می‌توان به اختلاف روند کاهش وزن در آن دو پرداخت.

در جراحی بای پس، به علت کوچک شدن معده، بیمار سریع‌تر سیر شده و این سیری برای مدت طولانی‌تری می‌ماند ولی به علت حذف بخشی از روده باریک، جذب مواد مغذی کاهش یافته و بیمار ممکن است مجبور به مصرف مکمل‌های ویتامین و مواد معدنی باشد.

همراهی اصل محدودیت دریافت کالری در کنار سوء جذب مواد غذایی باعث می‌شود افراد بعد از بای پس در همان یک سال اول پس از جراحی لاغري، ۷۰ درصد وزن خود را از دست بدهند.

در جراحی اسلیو اما تنها اصل، محدودیت کالری دریافتی اعمال می‌شود و به علت کوچک شدن سایز معده، افراد سریع‌تر سیر شده و کمتر غذا می‌خورند اما اختلالی در روند جذب مواد غذایی آن‌ها ایجاد نمی‌شود و همین امر گرچه روند کاهش وزن آن‌ها را نسبت به بای‌ پس کمی کند عمل می‌کند؛ اما در مقابل، تمام ریزمغذی‌ها و ویتامین‌ها جذب بدن می‌شوند.

تفاوت دیگر، برگشت پذیری جراحی لاغري بای پس است. در جراحی بای پس به علت اینکه معده تنها به دو بخش تقسیم می‌شود و تنها ورود مواد غذایی به بخش ثانویه معده محدود می‌شود می‌توان بعد از مدتی محدودیت ایجاد شده را برداشت اما در جراحی اسلیو بخش ثانوی معده به طور کامل برداشته می‌شود و غیرقابل بازگشت است.

روش‌های عمل دیگری مانند ساسی؛ ساسج؛ مینی بای پس نیز وجود دارند که ترکیبی از اسلیو و بای پس هستند.

عوارض جراحی لاغری

جراحي لاغري مانند ساير جراحي‌ها ممكن است داراي عوارضي باشد كه تا مدتي فرد را دچار مشكل نمايد. البته نكته مهم اين است كه احتمال اين عوارض كم بوده و در موارد محدودي اتفاق مي‌افتد. با اين حال لازم است تا قبل از انجام اين جراحي نسبت به آنها آگاهي داشته باشيد.

جهت آشنايي با عوارض اين جراحي‌ها مي‌توانيد به مقاله «عوارض جراحي لاغری» مراجعه نمائيد.

نكات مهم بعد از جراحی لاغری

سوالي كه ممكن است براي شما پيش بيايد همانطور كه براي بسياري از افرادي كه قصد عمل چاقي دارند وجود دارد اين است كه آيا چاقي بعد از جراحي برگشت پذير است؟

پاسخ اين سوال اين است كه در صورتيكه پس از انجام جراحي لاغري دستورالعمل‌هاي لازم را انجام داده و حتماً ورزش كنيد و رژيم غذايي مناسب داشته باشيد خير. چاقي شما برگشتي نخواهد داشت و كاهش وزن چشمگيري را تجربه خواهيد كرد.

اما در صورتيكه رعايت نكات مطرح شده را نكنيد ممكن است دچار برگشت چاقي شده و دوباره وزن شما افزايش پيدا نمايد. بنابراين توصيه مي‌كنيم كه پس از جراحي لاغري حتماً رژيم غذايی بعد از عمل جراحی لاغری را انجام داده و تحت نظر پزشك باشيد.

تصمیم گیری در خصوص جراحی لاغری

حال که با مطالعه این مقاله با هر دو روش جراحی چاقی «اسلیو» و «بای پس» آشنا شده‌اید ذکر این نکته بسیار لازم و ضروری است که برای تصمیم گیری در خصوص جراحی چاقی حتماً با پزشک متخصص در این زمینه مشورت نموده و با بررسی و آزمایشات مربوطه اقدام به این عمل نمائید.

دکتر مهدی عالم رجبی «فوق تخصص جراحی گوارش» و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران؛ با تجربه انجام جراحی‌های متعدد چاقی؛ می‌تواند شرایط شما را به جهت انجام جراحی چاقی بررسی نموده و بهترین روش را به شما پیشنهاد نماید.

سوالات متداول

1-جراحی لاغری چیست؟

جراحی لاغری روشی است که با کوچک کردن معده و یا تغییر مسیر عبور غذا منجر به کاهش کالری دریافتی بدن و درنهایت لاغری می‌شود

2- جراحی لاغری به چه کسانی توصیه می‌شود؟

جراحی لاغری به افرادی توصیه می‌شود که دارای بی ام آی حدود ۳۵ به بالا باشند

3-آیا جراحی لاغری دارای عوارض خطرناکی است؟

خیر جراحی لاغری به روش لاپاراسکوپی انجام می‌گردد و معمولا عوارض خاصی نداشته و در مدت زمان کوتاهی فرد از بیمارستان مرخص می‌گردد

No Comments

Post A Comment